Sammanhang & Infrastruktur


Ja, här sov vi 16 personer i blandade storlekar – klassrum kan verkligen finna sin användning även på sommarlov!

Hemkommen från Nordlek 2018 i Falun – en veckas folkdansfestival med 2767 deltagare från hela norden – åker jag förbi skolan och tar några intervjuer till de få tjänster vi ännu inte lyckats besätta (mellanstadiet, musik, spanska, tyska)

. Det känns ovant ha på långbyxor i sommarvärme, men lite får man ta som rektor – jag väljer att utmana en del andra mentala föreställningar och för-givet-taganden istället .

Nordleksveckan gav verkligen god energi in i resten av sommaren och inför hösten som sannolikt blir nog så intensiv och lärorik
. Vi reste med hela familjen och bodde Kulturella folkdansgillet och Sollentuna folkdansgille tillsammans i masslogi. Dans- och slöjdworkshops på dagarna, uppträdanden och dans på kvällarna. Samt informell gemenskap och gemyt över generationsgränser (yngsta var strax 8, äldsta strax 75). För att dessa goda sammanhang ska uppstå och fungera krävs det förstås en hel del struktur, engagemang, infrastruktur

(9-20kg) 4-5attempted sexual Intercourse in the past 3 months. For sexually inactive individuals, the questionnaire may be cheap viagra.

. Många personer har lagt många timmar av sin tid för att planera och genomföra stämman – och lägger sedan kraft och energi på att lösa sådant som uppstår för att Planen av någon anledning inte höll hela vägen. Improvisationer kräver dock ofta att det finns en Plan som man medvetet kan lägga åt sidan för en stund.

Ingen kan göra allt, alla kan göra något. Tillsammans kan vi skapa underverk.

För att fungera behöver vi såväl motivation som struktur och plan – liksom även förståelse för att vi ibland behöver uppdatera kartan/planen/motivationen när verkligheten förändras. Detta är den stora utmaningen med såväl lärarjobb som skolledarjobb! Att veta vilka strukturer som måste till, vilka som ska hållas fast vid och vilka som behöver utvecklas vidare – eller till och med avvecklas. Arbetet blir aldrig helt färdigt – såväl en tjusning som ett problem.

Skolutveckling idag handlar inte om att bara lägga till – lika mycket om att faktiskt ta bort!

En skillnad att gå från lärare till skolledare (nej, det är inte att göra karriär – det är att byta jobb) är att sommarferien blir tämligen annorlunda. Omsättningen på lärare har till sist ökat och som skolledare vill man förstås ha legitimerade lärare på alla poster när man nu vet hur viktigt det kan vara. Man vill också bygga den där infrastrukturen som framförallt märks när den inte är på plats. Precis som på Nordlek – att volontärerna fick frukt, mat, kaffe och information var förstås inget vi som deltagare tänkte på – eller ens behövde tänka på – men hade det inte varit på plats, så hade det märkts.

Jag kan också meddela att det är en väldig skillnad mellan att vara biträdande rektor och rektor, just när det kommer till ansvaret. Detta behöver verkligen återspeglas även i lön och annan uppskattning om vi ska ha några skolledare kvar. Och precis som i dansen behöver man förstås även hitta flytet framåt!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.