Akademikerförbund o yrke


Om jag inte minns fel var det en vår för 20 år sedan jag såg annonsen i Skolvärlden om att

Studerandeombudsman sökes för aktivt deltidsarbete som med fördel kan kombineras med studier till lärare.

Perfekt, tänkte jag och sökte jobbet – och fick det. Det var spännande tider, uppdraget dels att rekrytera nya studerandemedlemmar, dels att arrangera aktiviteter för och med studenter och studerandestyrelse. Klart lärorikt på många plan.

1997 tog jag min lärarexamen, men fortsatte att studera. Så en söndagskväll i oktober ringer Annika, som jag studerat och gjort praktik med, och meddelar frankt:

Jag är sjukskriven. Du tar över min klass
. Du börjar i morgon bitti!

Jag försökte freda mig med att de var yngre än jag tänkt och att jag trivdes bra som student, men hon kontrade med att jag i alla fall fick vikariera en vecka för att bättra på studerandeekonomin. Hon visste förstås mycket väl att jag inte skulle kunna överge den utmanande gruppen till något ovisst, obehörigt öde efter den veckan. Jag fick dock kriga till mig en lön om 17500..
.

Det fantastiska lokalombudet på skolan, som genom sin kompetens strax hade lockat över majoriteten av lärarna till yrkesförbundet, knöt upp mig som biträdande lokalombud ”för du verkar ju redan ha koll på förbundets policy”. Sedan gick hon vidare till att bli skolledare och jag tog över som lokalombud. Efter ytterligare ett år valdes jag till biträdande förvaltningsombud (motsvarande kommunombud i en kommun med knappa 100 medlemmar), efter ytterligare en tid förvaltningsombud.

På uppmaning av distriktsordförande började jag 2010 blogga för PedagogStockholm. Det var spännande tider med många nya kontakter och lärdomar

easy-to-administer therapies, a huge population ofangina generic cialis.

. Strax efter drog LR igång satsningen med LRbloggar och jag blev en i startgänget även där. Vi fick i princip fria händer att skriva utifrån respektive lärar- och syvhorisont:

LR är ett förbund av akademiker. Här är högt i tak och frågor tål att diskuteras både kors och tvärs utan censur, men med dialog efteråt om något blir knas.

Över 500  blogginlägg blev det på sex år. Högt och lågt, men utan större knas även om några förstås mer eller mindre medvetet valt att feltolka inlägg, rubriker, länkningar – vilket man får ta om man försöker förändra tillvaron.

https://www.facebook.com/herregudco
Från finfin kalender Herregud & Co

Vill du undvika kritik?

  • Gör inget
  • Säg inget
  • Var inget

Inlägget där jag som kongressombud förklarade mitt och majoritetens ställningstagande kring HÖK12 (vilket sett såhär i efterhand kan konstateras ha fungerat mycket väl åtminstone för lönenivån) fick många läsare och många kommentarer – men för mig är det en grundbult i en demokrati att den som är vald som ombud också står för och redogör för de ställningstaganden som görs. Engagemang eller kränkning? är ett annat inlägg som fått många läsare genom åren, liksom Professionell kostym?,  Dags att sluta som lärare? och det mer uppfordrande Legitimation eller LPP? Några inlägg jag önskar hade haft ännu fler läsare (nåja, de flesta har haft nog så många, 2016 hade LR-bloggen 32494 visningar – då bloggade jag bara fram till augusti) ligger i botten av detta inlägg. Numera hittar man främst mina blogginlägg här och på Glömstaresan .

Jag hoppas verkligen LR fortsätter hålla fanan högt i att vara ett äkta akademikerförbund med högt i tak och inte väljer det sluttande planet mot att bli en välpoliterad trång åsiktskorridor.  Det ska för övrigt bli intressant att se vad mitt nya akademikerförbund Skolledarna har att erbjuda härvidlag… Det känns märkligt att nu ha lämnat LR, men också logiskt utifrån att jag hela vägen varit tydlig med att skolledare inte är att göra karriär, utan att byta yrke och därmed perspektiv.

Tillsammans kommer vi längre!

Jag tar ansvar för vad jag skriver, så tar du ansvar för hur du väljer att uppfatta det jag skriver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.