Engagemang & Återhämtning


Sitter i väntrum på Vemdalsskalets Läkarmottagning. En av döttrarna skadade knät tidigare i veckan och vi är här på återbesök för att se om vi behöver åka till röntgen
. Inte riktigt så soliga fredagsmorgonen på sportlovet var tänkt att spenderas, men vi tränas gott i Gilla Läget

. Flera patienter före och lite kö, men de engagerade sjuksköterskorna kliver in med engagemang o empati, skapar god och trygg stämning för både liten o stor. Gott så! Läkaren var också grymt pedagogisk, visade o förklarade när vi var här första vändan.

Liftköerna har också de varit mestadels rimliga – mycket beroende på alla de liftvakter som visat stort engagemang i att pedagogiskt o tydligt förklara varför vi ska fylla varje stol i sexstolsliften varje gång (”ni ses igen om en minut och 57 sekunder! Vi vill alla tillbringa mer tid i backe än i kö och hjälps åt.”).

Ankarlifttjejen som varje gång hälsar med ett glatt ”- hallå där! Redo?” tänker jag har – eller snarare gör sig – ett roligare jobb än den som bara gör minsta möjliga

frequency, quality, and duration of erections; the presence ofon every patient with ED. cialis.

.

Att ”Arbetsgivaren leder o fördelar arbetet” är en rimlig grund, samtidigt som engagemang och kreativitet inte är något som kan beordras fram. Det handlar snarare om tillit, support och möjligheter.

En grund för engagemang och kreativitet är förstås att man har kraft och ork – liksom skapar sig mellanrum.

”Vad händer egentligen i din hjärna om du lämnar mobilen utanför toalettbesöket?” frågade Anna Tebelius-Bodin oss alla på Växjökonferensen och visade sedan pedagogiskt svaret.

Så nu har jag nästan klarat en månad. Och ja – det gör faktiskt skillnad. För mig, just nu, i min kontext. Därmed inte sagt att det gäller alla, alltid, överallt. Jag tänker att det medvetna och aktiva personliga valet är centralt.

Tillsammans med fem andra familjer har vi hyrt systemets största hus för lite gemensamt sportlov. Igår lagade jag och en handfull tonåringar trerättersmiddag till 27 personer, idag kommer vi till dukat bord (och slipper disk alla dagar). I backarna o spåren stora möjligheter hitta andra att åka med än om vi skulle åka själva
. Kräver förstås lite engagemang, men bjuder på sann återhämtning vara i ett trivsamt sammanhang.

Stress i sig är inte farlig. Att stundtals ha mycket att göra är inte heller farligt. Frånvaro av återhämtning är dock livsfarligt.

Jag har semester hela veckan. I sista stund valde jag att lämna dator och jobbmobil hemma. Gott så.

Jag har mycket svårt för att öppna en påse chips och bara ta några stycken. Jag har svårt att inte öppna en påse som finns hemma i skafferiet.

”Beslutet fattas i butiken”..,

 • Hur har du det med ditt engagemang?
 • Hur gör du med din återhämtning?


6 reaktioner på ”Engagemang & Återhämtning”

 1. Oj du Magnus – vilket innehållsrikt blogginlägg. Massa mumma här ju!

  Jag plockar upp en av alla trådar: mellanrummen. Vikten av dem. Att hedra dem. Att nyfiket se vad som kan bli till i just mellanrummen, och ju kan ta så enormt många olika former. Att lämna jobbdator/mobil hemma till exempel. Eller att sitta i väntrummet på akuten och mest bara gilla läget. Eller ta sig tid till att skriva ett blogginlägg. Att röja i köket efter storhushållningsmatlagning. Att låta dem få finnas, och ta plats. Och leda till… tja. Nått. Eller inget. Spelar liksom mindre roll. Vikten för mig är ATT jag ger mig själv mellanrum där saker KAN få dyka upp, om läget är rätt liksom.

  Hoppas knät mår bra under omständigheterna!

  1. Ja, tonåringarna från de andra familjerna har undrat när jag fotograferat skyltar o annat (mina egna har vant sig o tipsar stundtals).

 2. Ett så intressant inlägg! Jag går själv just nu genom ett litet bakslag, känner av samma stressymptom som när jag blev helt utmattad för några år sen.
  Funderar mycket på min mobil, jag borde verkligen lägga undan den oftare. Men visst är det som du skriver, ”besluten måste tas i butiken”. Så länge den är nära till hands är det svårt att låta bli.

  1. Tack!
   Absolut kan det vara svårt att låta bli – men inte omöjligt? Att bryta vanor är inte enkelt, men i allmänhet möjligt. Precis som det här med tankar. ”Nu har jag en tanke. Det är dock bara en tanke. Alltså borde jag kunna byta ut den mot en annan tanke.”.

   Hoppas det löser sig med din stress, se till att skaffa återhämtning – på riktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.